Veel voorkomende haarziekten:

Alopecia androgenetica:

De haren vallen uit onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron. Ook vrouwen hebben testosteron in het bloed, de hoeveelheid is echter veel lager dan bij mannen. Daardoor komt deze vorm van haaruitval minder bij vrouwen voor. Alopecia androgenetica begint bij mannen aan de voorkant, waar inhammen kunnen ontstaan, en later worden mannen die hier last van hebben kaal bovenop het hoofd. Bij vrouwen begint dit meer bovenop het hoofd.

 

Alopecia areata:

Kale plekken ontstaan op het behaarde hoofd, of in de baardstreek, zonder dat er afwijkingen te zien zijn aan de hoofdhuid. De oorzaak is niet precies bekend, gedacht wordt aan een autoimmuunziekte.

 

Alopecia door chemotherapie:

Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Dat komt omdat cytostatica (chemische stof die de groei van cellen stopt of dood) de haarvormende cellen kunnen beschadigen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook andere lichaamsbeharing kan uitvallen.

 

Frontale fibroserende alopecia;

Frontale fibroserende alopecia (afgekort FFA) is een vorm van haaruitval die gekenmerkt wordt door verlies van haren aan de voorzijde en zijkanten van de hoofdhuid met verlittekening. FFA treft meestal postmenopauzale vrouwen boven de leeftijd van 50. De aandoening is niet zeldzaam en wordt de laatste jaren steeds vaker door dermatologen gezien.

 

Telogeen effluvium:

Telogeen haarverlies wordt meestal veroorzaakt door aandoeningen waarbij alle lichaamscellen schade of groeivertraging oplopen, zoals ernstige ziekte, hoge koorts, ondervoeding, grote operaties, bloedverlies, bevalling, grote hormonale veranderingen, toxische medicatie (chemotherapie), radiotherapie, ernstige stress. Dit type haaruitval herstelt na het wegnemen van de oorzaak meestal weer spontaan.

 

Trichotillomanie:

Onweerstaanbare of dwangmatige drang om bij zichzelf de haren uit te trekken.

 

Lichen planopilraris:

Lichen planopilaris is een aandoening van uw hoofdhuid. De haarzakjes zijn ontstoken en de ontstekingen zorgen voor haaruitval. De aandoening leidt tot littekenvorming, waardoor er geen haren meer kunnen groeien.

 

Folliculitis:

Een folliculitis is een ontsteking uitgaande van een haarfollikel, meestal veroorzaakt door micro-organismen.

Afspraak maken
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram